[www.nikospokemonsite.nl] Diamond & Pearl Walkthrough Terug naar de hoofdpagina  |  Terug naar de D&P Index

Diamond & Pearl Walkthrough


Deze walkthrough is gemaakt door Rob Engels van sinnoh.nl.
Hartstikke bedankt Rob!


--Twinleaf Town --


Wanneer het spel is gestart, zul je een nieuwsbericht op de televisie zien over een rode Gyarados in een of ander gebied. Wanneer dit nieuwsbericht is afgelopen, kun je je personage besturen. Ga naar beneden en je moeder vertelt dat je op bezoek moet gaan bij je rivaal, die toevallig naast je woont.


Net op het moment dat je bij je rivaal naar binnen wil, komt hij naar buiten gestormd en vraagt je of je ook het nieuwsbericht over de rode Gyarados hebt gezien. Hij denkt dat er ook een raar monster in het meer van Twinleaf Town (het Verity Lakefront) zit. Hij vraagt je of je met hem mee gaat. Loop nu dus naar het Verity Lakefront.


Wanneer jullie aankomen, zien jullie twee mensen weggaan. Wat ze niet in de gaten hadden, was dat ze hun koffer vergeten waren en jullie besluiten dus om de koffer terug te brengen. Net wanneer jullie de koffer willen pakken, worden jullie aangevallen door een wilde Pokémon. Jullie merken dat er in de koffer drie Pokéballs zitten, dus jullie besluiten er een te gebruiken. Dit is het moment waarop je je eerste Pokémon kiest. Je hebt de keuze uit Turtwig (gras), Chimchar (vuur) en Piplup (water).


Turtwig is een goede keuze als je wat makkelijker door het spel wilt komen. Kies je Chimchar, dan is het de eerste paar gyms wat lasitger, maar daarna wordt het makkelijker. Kies je Piplup, dan heb je een erg sterke Pokémon naarmate je verder komt.


Nu je een Pokémon hebt, moet je de wilde Pokémon zien te verslaan. Wanneer je dit gedaan hebt, komt er iemand die er net ook was om de koffer op te halen. Jullie besluiten om weer terug naar huis te gaan, maar onderweg zul je de twee tegenkomen. Dit blijken Professor Rowan en zijn assistent(e) Dawn/Lucas te zijn. Ze hebben gemerkt dat je de Pokémon uit de koffer gebruikt hebt en ze nodigen je uit in hun laboratoruim in Sandgem Town. Na deze uitnodiging ga je naar je huis, waar je moeder je de Running Shoes geeft. Hiermee kun je, door op de B knop van je Nintendo DS te drukken, sneller lopen.


-- Route 201 --


Pokémon die op Route 201 te vinden zijn:
Starly
Bidoof


Route 201 ligt ten oosten van Twinleaf Town en verbindt Twinleaf Town met Sandgem Town. Op Route 201 is, naast het vechten met wilde Pokémon, niets te doen, dus ik neem aan dat dit geen problemen oplevert. Mocht je je Pokémon willen healen, dan kan dat bij je moeder. Wanneer je een stuk richting het oosten hebt gelopen, kom je aan in Sandgem Town.


-- Sandgem Town --


Wanneer je aankomt in Sandgem Town, word je opgewacht door Dawn/Lucas. Ze zal je begroeten en neemt je mee naar het laboratorium. Na wat gepraat met de Professor zal hij je de Pokédex geven, en kan je avontuur gaan beginnen.


Ga nu naar buiten en Dawn/Lucas zal je wat uitleg geven over de gebouwen die je in steden vindt. Hierbij moet je denken aan Poké Centers en Poké Marts. Vervolgens zal ze naar Route 202 gaan ten noorden van Sandgem Town. Hier hoef je nu niet naar toe.


Ga nu naar je huis en praat met je moeder. Ze zal je iets geven, en hierna komt de moeder van je rivaal binnen. Ze vraagt je of je een pakketje aan haar zoon wil geven. Hij is op weg naar Jubilife City. Ga nu weer terug naar Sandgem Town om vervolgens naar Route 202 te gaan.


-- Route 202 --


Pokémon die op Route 202 te vinden zijn:
Starly
Bidoof
Kricketot
Shinx


Items die op Route 202 te vinden zijn:
Potion


Wanneer je op Route 202 komt, zul je Dawn/Lucas weer tegenkomen. Ze/hij laat je zien hoe je een wilde Pokémon moet vangen, en geeft je daarna vijf Pokéballs. Nu is het mogelijk om zelf Pokémon te vangen. Wanneer je verder loopt, zul je, na wat trainers verslagen te hebben, uitkomen in Jubilife City.


-- Jubilife City --


Nu je bent aangekomen in Jubilife City kom je nogmaals Dawn/Lucas tegen. Ze/hij vertelt je hoeveel Pokémon je hebt, en dat je een bezoek moet brengen aan de Trainer School. Deze bevindt zich aan de linkerkant van het Poké Center. Hier vind je ook je rivaal die je nog een pakketje moest geven.


Wanneer je de Trainer School binnenkomt, zie je je rivaal bij het bord staan. Geef hem het pakketje en hij geeft je een Town Map. Hij zegt dat hij naar Oreburgh City gaat, om daar zijn eerste badge te bemachtigen. Je kunt nu de Trainer School weer verlaten, maar het is ook mogelijk om hier je Pokémon te trainer én een TM te verdienen. Op het blauwe tarpijt staan twee trainers (jongen en meisje) die beide een Abra hebben. Wanneer je ze verslagen hebt, kan je met de jongen praten om een TM 10 (Hidden Power) te ontvangen.


Als je nu de school verlaat en naar boven loopt, zal een man je tegenhouden. Hij wil je een Pokétch geven, maar daarvoor zul je eerst drie clowns moeten vinden. Ze geven je alledrie een bon, en als je drie bonnen hebt, kun je bij diezelfde man je Pokétch ophalen. De clowns vind je achter het Poké Center, buiten de Pokétch Company (ten westen van Jubilife City) en voor het TV Station (ten noorden van Jubilife City).


Nu je de Pokétch hebt, kun je richting Oreburgh City gaan. Voordat je dit doet, is het misschien handig om de Old Rod te halen. De visser die je de Old Rod geeft, vind je ten westen van de Pokétch Company en zit in een klein gebouwtje. Nu je de Old Rod hebt, is het mogelijk om te vissen en zo weer nieuwe Pokémon tegen te komen. Wanneer je er helemaal klaar voor bent, ga je naar het oosten van Jubilife City om zo op Route 203 te komen.


-- Route 203 --
Pokémon die op Route 203 te vinden zijn:
Zubat
Abra
Starly
Bidoof
Kricketot
Shinx


Items die op Route 203 te vinden zijn:
Poké Ball
Repel


Op Route 203 aangekomen, zul je je rivaal tegenkomen die je uitdaagt voor een gevecht.


Als je Turtwig hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.7
Chimchar lv.9


Als je Chimchar hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.7
Piplup lv.9


Als je Piplup hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.7
Turtwig lv.9


Wanneer je hem verslagen hebt, rent hij weg naar Oreburgh City om daar de gymleider te verslaan.
Wanneer je verder loopt op Route 203 kom je nog wat trainers tegen, dus ga af en toe naar het Poké Center in Jubilife City om je Pokémon te healen.
Wanneer je helemaal aan het einde van Route 203 bent, zul je door de Oreburgh Gate moeten om in Oreburgh City te komen.


-- Oreburgh Gate --


Pokémon die in de Oreburgh Gate te vinden zijn:
Zubat
Psyduck
Geodude


Items die in de Oreburgh Gate te vinden zijn:
HM 06 (Rock Smash)


Als je de tunnel binnenkomt, zal een Hiker je een HM 06 (Rock Smash) geven. Hij vertelt je dat je Rock Smash nog niet buiten een gevecht kunt gebruiken, omdat je nog niet de badge van de Oreburgh Gym hebt.


Loop vervolgens verder door de tunnel, en na wat trainers te hebben verslagen, ben je alweer bij het einde.


-- Oreburgh City --


Wanneer je de stad binnenkomt, neemt iemand je mee naar de gym. Op dat moment komt je rivaal naar buiten en vertelt dat je te laat bent, omdat de gymleider naar de mijn is gegaan.


Het is verstandig om even wat Pokéballs te halen en je Pokémon te healen, want in de mijn kom je wilde Pokémon en wat trainers tegen. Als je dit gedaan hebt, ga je naar het zuideinde van de stad en ga je de mijn binnen. Als je met de man met een Machop praat, zal hij je een Super Potion geven.


-- Oreburgh Mine --


Pokémon die in de Oreburgh Mine te vinden zijn:
Zubat
Geodude
Onix


Items die in de Oreburgh Mine te vinden zijn:
X Defend
Escape Rope
Potion


In de mijn moet je op zoek gaan naar een persoon die bij een paar kleine rotsjes staat. Wanneer je met hem praat, zal hij Rock Smash gebruiken om zo'n rots te breken. Vervolgens nodigt hij je uit om naar zijn gym te gaan en met hem te vechten.


Voordat je weggaat, kun je je Pokémon nog wat trainen, wat wilde Pokémon vangen en wat items oppakken. Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, kun je de mijn weer verlaten om naar de gym van Oreburgh City te gaan.


-- Oreburgh Gym --


Nu is het dan eindelijk tijd om je eerste badge te verdienen. In deze gym staat het steentype centraal, dus ben je in het voordeel met een Pokémon van het water- of grastype.


Als je het Chimchar (het vuurtype) op het begin hebt gekozen, dan is het verstandig om hem naar level 14 te trainen. Op dit leven zal Chimchar evolueren en de aanval Mach Punch leren. Met deze aanval is het makkelijker om de gymleider te verslaan.


De twee trainers in de gym hebben Pokémon tussen de level 8 en 10. Als je ze verslagen hebt, is het tijd om Roark uit te dagen.


Roark


Coal Badge
Geodude lv.12
Onix lv.12
Cranidos lv.14


-- Oreburgh City --


Wanneer je Roark hebt verslagen, geeft hij je de Coal Badge en een TM 76 (Stealth Rock). Met de Coal Badge is het mogelijk om Rock Smash buiten een gevecht te gebruiken.


Ga nu naar het Poké Center om je Pokémon te healen en ga vervolgens naar de Oreburgh Gate. Hier zul je je rivaal tegenkomen en hij zegt je dat hij op weg is naar Eterna City. Om hier te komen, moet je eerst terug naar Jubilife City.


-- Jubilife City --


Wanneer je aankomt in Jubilife City is het verstandig om je Pokémon te healen, aangezien je zo moet gaan vechten. Als je dit gedaan hebt, ga dan naar het noorden waar je twee mensen in het blauw, Professor Rowan en Dawn/Lucas tegenkomt. De twee mannen stellen zich voor als Team Galactic en dagen jullie uit voor een gevecht.


Dit gevecht is net even iets anders dan alle vorige die je hebt gehad, want nu vecht je samen met Dawn/Lucas. Het zal niet moeilijk zijn, want de Pokémon van Dawn/Lucas zijn veel sterker dan die van de tegenstanders.


Nadat je de Team Galactic leden hebt verslagen, komt er een man op julle af. na wat gepraat, vertrekken Professor Rowan en Dawn/Lucas en de man vertelt je dat het TV Station nu open is. Hij geeft je een Fashion Case, waarmee je je Pokémon wat accessoires kan opdoen in het TV Station.


Voordat je naar het noorden naar Route 204 gaat, is het misschien verstandig om eerst even naar de Pokétch Company te gaan. Als je daar binnenkomt kun je met de directeur praten en hij zal je Pokétch een upgrade (Memo Pad) geven.


-- Route 204 --


Pokémon die op Route 204 te vinden zijn:
Zubat
Starly
Bidoof
Kricketot
Shinx
Budew


Pokémon die in het Ravaged Path te vinden zijn:
Zubat
Psyduck
Geodude


Items die in op Route 204 te vinden zijn:
Paralyz Heal
Antidote
TM 09 (Bullet Seed)
TM 39 (Rock Tomb)


Wanneer je op Route 204 komt, volg je gewoon het pad en kom je, na een paar trainers verslagen te hebben, aan bij een tunnel. Voordat je naar binnen gaat, is het misschien handig om de TM 39 (Rock Tomb) die er nog ligt, te pakken. Wanneer je uit de tunnel bent, moet je nog een paar trainers verslaan en kan je een Awakening en een TM 09 (Bullet Seed) pakken. Als je na een tijdje gelopen te hebben, kom je in Floaroma Town.


-- Floaroma Town --


In Floaroma Town is er niet veel te doen. Ergens in een huisje kun je een TM 88 (Pluck) krijgen en in de bloemenwinkel kun je elke dag een berrie krijgen. Ook kun je er accessoires voor je Pokémon kopen en een Sprayduck ontvangen. Met de Sprayduck kun je pasgeplantte berries water geven, zodat er meer berries aan gaan groeien.


Schenk geen aandacht aan de twee mannen van Team Galactic die helemaal linksboven staan, want ze laten je er nu nog niet langs.


-- Route 205 --


Wanneer je richting het oosten gaat, kom je op Route 205. Je zult er een huilend meisje tegenkomen en vertelt je dat haar vader wordt vastgehouden in de Valley Windworks. Het enige probleem is dat ze niet naar binnen mag en ze vraagt of jij haar kan helpen. Ga nu dus naar de Valley Windworks, want je kan niet verder lopen op Route 205 wegens een blokkering.


-- Valley Windworks --


Pokémon die in de Valley Windworks te vinden zijn:
Bidoof
Pachirisu
Buizel
Shellos
Drifloon (nadat je Commander Mars hebt verslagen, in het gras, op vrijdag)


Items die in de Valley Windworks te vinden zijn:
Potion


Wanneer je met de man voor de deur praat, daagt hij je uit voor een gevecht. Na het gevecht lacht hij je uit, omdat je geen sleutel hebt en dus ook niet naar binnen kan gaan. Hierna gaat hij zelf naar binnen en draait hij de deur op slot. Gelukkig zijn de twee mannen van Team Galactic, die helemaal linksboven in Floaroma Town staan, weg en kun je nu daar naar toe.


-- Floaroma Meadow --


Wanneer je hier binnenkomt, zie je twee mannen een oude man bedreigen. Ga naar hun toe en ze willen met je vechten. Als je ze verslagen hebt, rennen ze weg en geeft de oude man je een sleutel.


Nu je de sleutel hebt, moet je teruggaan naar de Valley Windworks om de deur te openen.


-- Valley Windworks --


Nu je binnen bent, is het een kwestie van het pad volgen. Na een tijdje kom je een persoon met rood haar tegen: Team Galactic Commander Mars. Als je haar verslagen hebt, zal Team Galactic vertrekken.


Commander Mars
Zubat lv.14
Purugly lv.16


Wanneer je haar verslagen hebt, komt er een man op je af en vertelt je wat dingen. Op een gegeven moment komt het kleine meisje binnen en bedankt je voor je goede daad. Nu is het tijd om naar Route 205 te gaan (welke voorheen geblokkeerd was).


-- Route 205 (zuid) --


Pokémon die op Route 205 te vinden zijn:
Bidoof
Pachirisu
Buizel
Shellos


Items die op Route 205 te vinden zijn:
X Attack
Poké Ball
Repel
Super Potion


Nu je weer verder kunt gaan op Route 205, zul je merken dat er aardig wat trainers zijn. Dit is dus een goede mogelijkheid om je Pokémon te trainen. Verder kun je hier een paar items en wat wilde Pokémon vinden. Wanneer je verder gaat zul je nog een brug tegenkomen (over een klif) en kom je een huisje tegen. Hier zal een oude vrouw je Pokémon healen.


Wanneer je voor je gevoel alles gedaan hebt, kun je het bos ingaan.


-- Eterna Forest --


Pokémon die in het Eterna Forest in Diamond te vinden zijn:
Murkrow
Wurmple
Silcoon
Beautifly
Budew
Buneary


Pokémon die in het Eterna Forest in Pearl te vinden zijn:
Misdreavus
Wurmple
Cascoon
Dustox
Budew
Buneary


Items die in het Eterna Forest te vinden zijn:
Antidote
Paralyz Heal
Great Ball
Potion
Honey


Op het moment dat je het Eterna Forest binnenkomt, komt er een meisje genaamd Cheryl op je af. Ze vraagt of ze met je mee mag lopen naar de uitgang van het bos, omdat ze bang is dat ze aan wordt gevallen door Team Galactic. Ze helpt je mee in gevechten en na ieder gevecht zal ze je Pokémon healen.


Het is een groot doolhof hierbinnen, dus het zal wel even zoeken worden om de uitgang te vinden. Onderweg zullen trainers je nog uitdagen, maar die zijn hier niet erg lastig. Wanneer je uiteindelijk de uitgang hebt bereikt, zal Cheryl je bedanken.


-- Route 205 (noord) --


Pokémon die op Route 205 (noord) te vinden zijn:
Bidoof
Pachirisu
Buizel
Shellos


Items die in op Route 205 (noord) te vinden zijn:
Potion


Als je het Eterna Forest uitkomt, kom je weer op een brug terecht. De meeste trainers die hier staan zijn vissers, en hebben bijna allemaal Magikarp.


-- Eterna City --


In Eterna City kun je een aantal dingen doen naast het behalen van je tweede badge. Je kunt hier de naam van je Pokémon veranderen door te praten met een oude man in het huis naast de Poké Mart, je kun de Explorer Kit ophalen in het huis naast het Poké Center, in het Poké Center kun je de Happiness Checker voor je Pokétch halen en je kunt een HM 01 (Cut) halen. Dit kun je doen door naar het noordoosten van Eterna City te gaan. Wanneer je daar aankomt, zul je Cynthia tegenkomen die je wat vertelt. Ze ziet dat je een Pokédex hebt, en ze zal je een HM 01 (Cut) geven.


Nu je de belangrijkste dingen wel gedaan hebt, kun je naar de gym gaan om Gardenia uit te dagen.


-- Eterna Gym --


In de gym van Eterna City staat het grastype centraal. Als je Chimchar op het begin hebt gekozen, zal deze gym een makkie zijn. Als je Turtwig of Prinplup hebt gekozen, dan is het verstandig om een Starly of Staravia bij je te hebben.


Wanneer je binnenkomt, zal de gymleider (Gardenia) je een opdracht geven voordat je een gevecht met haar mag hebben. De opdracht is dat je eerst vier trainers moet vinden en verslaan. De trainers zitten verspreidt in de hele gym. Wanneer je ze allemaal gevonden en verslagen hebt, heal je Pokémon en save je spel, want je gaat nu je tweede badge verdienen.


Gardenia
Forest Badge
Cherubi lv.19
Turtwig lv.19
Roserade lv.20


Wanneer je Gardenia hebt verslagen, geeft ze je de Forest Badge en een TM 86 (Grass Knot). Met de Forest Badge is het mogelijk om Cut buiten een gevecht te gebruiken en Pokémon tot level 30 zullen je gehoorzamen.


-- Team Galactic Eterna Building --


Items die in het Team Galactic Eterna Building te vinden zijn:
TM 46 (Thief)


Nu je eindelijk Cut buiten een gevecht kunt gebruiken, heb je toegang tot het Team Galactic Eterna Building. Je vindt dit gebouw ten noorden van Eterna City. Voordat je naar binnen gaat, is het verstandig om rechtsbovenin nog een bosje te kappen om zo een TM 46 (Thief) te pakken.


Nu je in het gebouw bent, moet je helemaal boven zien te komen. Hiervoor zul je eerst een paar trainers moeten verslaan. Als je eenmaal boven bent, zul je Commander r zien staan. Ze daagt je uit voor een gevecht.


Commander Jupiter
Zubat lv.18
Skuntank lv.20


Wanneer je haar verslagen hebt, zal ze wegrennen en zal de man die bij haar was je bedanken. Vervolgens nodigt hij je uit om bij zijn fietsenwinkel langs te komen. Verlaat nu dus het gebouw en ga naar de fietsenwinkel. Praat met de man, en hij heeft je een fiets. Nu je de fiets hebt, kun je naar de Cycling Road ten zuiden van Eterna City gaan.


-- Cycling Road --


Wanneer je het huisje voor de Cycling Road binnenkomt, zie je een assistent van Professor Rowan staan. Als je meer dan 35 Pokémon hebt gezien, zal hij je de Exp. Share geven. Dit handige apparaatje kun je aan een Pokémon geven, zodat hij in een gevecht wat Exp. krijgt zonder dat je met hem gevochten hebt.


Ga nu de Cycling Road op en volg de weg. Onderweg zul je veel trainers tegenkomen, dus dit is een mooi moment om je Pokémon te trainen met behulp van de Exp. Share. Wanneer je helemaal aan het einde bent, kun je nog met een meisje praten om een accessoire voor je Pokémon te ontvangen.


Ga nu naar buiten en vervolgens rechts naar Route 206.


-- Route 206 --


Pokémon die op Route 206 te vinden zijn:
Zubat
Geodude
Ponyta
Kricketot
Kricketune
Stunky (Alleen te vangen in Diamond)
Bronzor


Items die op Route 206 te vinden zijn:
Burn Heal
Super Repel
Poison Barb


Je hoeft niet per se op Route 206 te komen, maar als je wat nieuwe Pokémon wilt vangen of wat items te pakken, kun je hier naar toe. Je vindt er ook wat trainers, zodat je je Pokémon ook nog wat kunt trainen. Wanneer je voor je gevoel klaar bent, kun je doorgaan naar Route 207.


-- Route 207 --


Items die op Route 207 te vinden zijn:
Super Potion
Dire Hit


Wanneer je op Route 207 komt, zul je Dawn/Lucas tegenkomen. Ze/hij vraagt je een hand te kiezen en vervolgens geeft ze/hij je de Vs. Seeker. Hiermee is het mogelijk om trainers te vinden die nog eens met je willen vechten. Een goede manier om je Pokémon wat te trainen. Ook zal ze/hij je de Itemfinder geven die je kan installeren op je Pokétch. Nu is het mogelijk om verborgen items te vinden.


Ga nu verder richting het oosten en na wat trainers verslagen te hebben, kom je bij de ingang van Mt. Coronet.


-- Mt. Coronet --


Pokémon die in Mt. Coronet te vinden zijn:
Zubat
Machop
Geodude
Cleffa
Meditite
Chingling


In Mt. Coronet kun je wat nieuwe Pokémon vangen, maar verder is er nog niet veel te doen. Ga richting het oosten en je zult bij een trap uitkomen. Dan komt er een man aan die wat vertelt over Sinnoh en vertrekt vervolgens. Loop door naar het oosten en de uitgang is al in zicht.


-- Route 208 --


Pokémon die op Route 208 te vinden zijn:
Zubat
Psyduck
Machop
Meditite
Bidoof
Bibarel


Items die op Route 208 te vinden zijn:
Poké Ball
X Speed
Odd Keystone


Op Route 208 vind je nieuwe trainers met Pokémon die je nog niet op je Pokédex hebt staan. Het is dus verstandig om deze uit te dagen, want op het einde zul je alle Pokémon gezien moeten hebben om de National Dex te bemachtigen. Loop nu verder en je zult een huis zien staan. Dit is het huis van de Berry Master. Als je met hem praat, geeft hij je een berrie. Praat je met het meisje, dan geeft ze je de Berry Checker voor je Pokétch. Hiermee kun je zien waar je berries kan plukken.


Loop nu door en je komt in Hearthome City.


-- Hearthome City --


Wanneer je Hearthome City binnenkomt, loop je tegen een ontsnapte Buneary op. Zijn trainer komt op je aflopen en stelt zich voor als Keira. Zij is een van de Contest Judges en ze nodigt je uit om langsa te komen in de Contest Hall.


Nu zijn er een paar dingen die je kan doen. Het hoeft niet, maar het is wel handig. Als eerste kun je naar het huis rechts van het Poké Center gaan. Als je met de vrouw (Bebe) praat, vertelt ze je dat zij de Pokémon Boxen op de PC heeft uitgevonden. Voortaan zal je op de PC niet meer "Someone's PC" zien staan, maar "Bebe's PC".


Ga nu naar het gebouw direct naast de Poké Mart. Dit is de Pokémon Fan Club. Als je met de directeur praat, geeft hij je de Poffin Case. Hiermee kun je in het Poffin House, door gebruik te maken van berries, broodjes voor je Pokémon maken. Hierdoor zullen de vaardigheden stijgen, zodat ze het beter doen in Pokémon Contests. Als je nu naar het huis naast de Fan Club gaat, zal het meisje je de Shell Bell geven. Als je dit item aan je Pokémon geeft, wordt zijn HP in een gevecht weer een beetje bijgevuld.


Loop nu richting de Contest Hall. Je zult een vrouw met paars haar zien staan. Als je met haar praat, blijkt het de gymleider van de Hearthome Gym te zijn. Ze zal nu vertrekken en als je nu naar de gym gaat, merk je dat ze hier niet is. Voorlopig hoef je haar nog niet uit te dagen, dus ga nu terug naar de Contest Hall. Als je binnenkomt zie je je moeder en Keira staan. Je krijgt een accessoire van hun, en vervolgens vertrekken ze.


Nu ben je vrij om te doen wat je wilt. Je kunt Poffins maken, meedoen aan een Pokémon Contest, maar je kunt ook verder gaan met het verhaal.


Als je Hearthome City probeert te verlaten, zul je je rivaal tegenkomen. Hij daagt je uit voor een gevecht.


Als je Turtwig hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.19
Buizel lv.20
Roselia lv.20
Monferno lv.21


Als je Chimchar hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.19
Roselia lv.20
Ponyta lv.20
Prinplup lv.21


Als je Piplup hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.19
Buizel lv.20
Ponyta lv.20
Grotle lv.21


Wanneer je hem verslagen hebt, vertelt hij je dat hij naar Veilstone City gaat om een nieuwe badge te halen en vertrekt vervolgens.


Ga nu naar het oosten om de stad te verlaten, en praat met de wat dikkere man. Hij geeft je een ei waar later een Pokémon (Happiny) uitkomt. Loop nu verder richting Route 209.


-- Route 209 --


Pokémon die op Route 209 te vinden zijn:
Zubat
Gastly
Chansey
Starly
Staravia
Bibarel
Bonsly (Alleen te vangen in Pearl)
Mime Jr. (Alleen te vangen in Diamond)


Items die op Route 209 te vinden zijn:
Honey
X Special
Calcium
TM 47 (Steel
Wing) Good Rod


Er is genoeg te doen op Route 209. Je kunt wat handige items krijgen zoals bijvoorbeeld een Good Rod. Hiervoor moet je met de visser praten op een soort platform en zijn vraag met "Yes" beantwoorden. Met de Good Rod is het mogelijk om weer wat nieuwe Pokémon te vangen, zoals een Goldeen.


Wanneer je de trainers op Route 209 hebt verslagen, zul je een soort toren zien. Dit is de Lost Tower. In de Lost Tower kun je een HM 04 (Strength) halen, dus ik raad het je aan om hier naar binnen te gaan. Heal voor de zekerheid je Pokémon, want binnen vind je veel trainers en wilde Pokémon. Het is dus misschien ook wel handig om een paar Repels mee te nemen.


-- Lost Tower --


Pokémon die in de Lost Tower te vinden zijn:
Zubat
Golbat
Gastly
Murkrow (Alleen te vangen in Diamond)
Misdreavus (Alleen te vangen in Pearl)


Items die in de Lost Tower te vinden zijn:
Revive
Oval Stone
Cleanse Tag
TM 27 (Return)
HM 04 (Strength)


Alles in de Lost Tower spreekt voor zich. De bedoeling is om helemaal boven te komen, maar hoewel de weg simpel is, zijn er wel een aantal trainers en veel wilde Pokémon. Wanneer je boven bent, zie je twee oude vrouwen staan. Praat je met de linker, dan krijg je een Cleanse Tag. Praat je met de rechter, dan krijg je een HM 04 (Strenghth).


Je kunt nu de Lost Tower verlaten en verder gaan richting Solaceon Town.


-- Solaceon Town --


Solaceon Town is de stad waar je de Pokémon Day Care vindt. Als je twee Pokémon achterlaat, zal er als je weer binnenkomt een man zijn. Praat met hem, en hij geeft je de Breeding Checker voor je Pokétch. Hiermee kun je zien hoeveel levels je Pokémon in de Day Care zijn gestegen en of er een ei is.


Als je met een man in het midden van Solaceon Town praat, geeft hij je de Pokémon History upgrade voor je Pokétch. Hiermee kun je zien welke zestien Pokémon je het laatst hebt gevangen of laten evolueren.


Wanneer je helemaal ten oosten van Solaceon Town bent, zul je bij de Solaceon Ruins komen. Hier kun je, naast het vinden van een paar items, Unowns vangen. Buiten de Solaceon Ruins, vind je nog een huis waar je de Sticker Case kan halen. Hiermee kun je eigen Poké Balls ontwerpen.


Wanneer je in dit leuke stadje klaar bent, kan je verder gaan naar Route 210 (ten noorden van Solaceon Town).


-- Route 210 --


Pokémon die op Route 210 te vinden zijn:
Geodude
Ponyta
Chansey
Kricketune
Bonsly (Alleen te vangen in Pearl)
Mime Jr. (Alleen te vangen in Diamond)


Items die op Route 210 te vinden zijn:
Great Ball
TM 51 (Roost)


Wanneer je op Route 210 komt, zul je zien dat het gras anders is dan op andere routes. In dit gras kun je alleen lopen, dus je fiets heb je niet nodig. Wanneer je richting het nooden gaat, zul je, na een paar trainers verslagen te hebben, uitkomen bij een café. In dit café kun je een paar trainers uitdagen en Moomoo Milk kopen. Moomoo Milk herstelt 100 HP van je Pokémon en is, in tegenstelling tot een Super Potion, niet erg duur.


Wanneer je bij het café naar boven wilt gaan, zul je worden tegengehouden door Psyducks. Je kunt ze nog niet weglokken, dus moet je naar het oosten om op Route 215 te komen.


-- Route 215 --


Pokémon die op Route 215 te vinden zijn:
Abra
Kadabra
Geodude
Ponyta
Kricketune


Items die op Route 215 te vinden zijn:
Full Heal
Ether
Guard Spec
Fist Plate
TM 34 (Shock Wave)
TM 66 (Payback)


De trainers op Route 215 gebruiken voornamelijk Fighting Pokémon, dus als je verstandig bent neem je Psychic Pokémon mee of Flying Pokémon. Voor de rest vind je op Route 215 wat wilde Pokémon en wat items, maar verder valt er niets te beleven. Gelukkig is Veilstone City al in zicht.


-- Veilstone City --


Veilstone City is een grote stad waar veel te doen is. Er is een hele grote winkel, een casino, het Team Galactic Veilstone Building en nog veel meer. Wanneer je naar de Department Store (de grote winkel) gaat, kun je, naast het kopen van heel veel items, ook een nieuwe functie voor je Pokétch bemachtigen. Ga naar de tweede verdieping en praat met het onderste meisje achter de toonbank en ze geeft je de Counter functie.


Als je naar de Game Corner (het casino) gaat, zul je merken dat je nog niet kan gokken, want je hebt hiervoor een Coin Case nodig. Je vindt de Coin Case in het tweede huis naast de Veilstone Gym. In het huis daarnaast kun je met de vrouw praten om je Pokémon een massage te geven, waardoor ze meer van je gaan houden. Praat je met de man voor het huis, dan geeft hij je een TM 63 (Embargo).


Wanneer je alles bekeken hebt in Veilstone City, is het tijd om naar de Veilstone Gym te gaan om je derde badge te halen. Wanneer je bij de gym komt, komt Dawn/Lucas op je af, zegt wat tegen je en gaat vervolgens weer weg.


-- Veilstone Gym --


In de gym van Veilstone City staat het vechttype centraal, dus ben je in het voordeel met een Pokémon van het vlieg- of psychischtype. In deze gym moet je eerst een puzzel oplossen, voordat je de gymleider Maylene kan uitdagen. Wanneer je eindelijk bij Maylene bent, vraag jezelf dan af of je je Pokémon nog wil healen. Als je de gym verlaat, moet je de hele puzzel weer opnieuw doen om bij Maylene te komen.


Wanneer je er helemaal klaar voor bent, save je spel en daag haar uit. Succes!


Maylene
Cobal Badge
Meditite lv.27
Machoke lv.27
Lucario lv.30


Wanneer je haar verslagen hebt, geeft ze je de Cobal Badge en een TM 60 (Drain Punch). Nu je de Cobal Badge in bezit hebt, kun je nu Fly buiten een gevecht gebruiken.


Net op het moment dat je uit de gym bent, zal Dawn/Lucas je vertellen dat ze/hij haar/zijn Pokédex gestolen is door Team Galactic. Ga nu naar het warenhuis van Team Galactic (achter de Department Store) en help haar/hem op de Pokédex terug te krijgen. Wanneer je de Team Galactic leden verslagen hebt, rennen ze het warenhuis binnen. Dawn/Lucas bedankt je en vertelt dat je naar Pastoria City moet gaan. Ga nu het warenhuis binnen, want je kan hier een HM 02 (Fly) halen.


Nu je de derde badge hebt, kun je naar de Pokétch Company in Jubilife City gaan om de Marking Map voor je Pokétch te halen. Dit kun je doen door met de directeur te praten.


Ga nu naar Hearthome City en ga vervolgens naar het zuiden richting Route 212.


-- Route 212 --


Pokémon die op Route 212 te vinden zijn:
Roselia
Starly
Staravia
Kricketune
Budew


Items die op Route 212 te vinden zijn:
Elixir
TM 11 (Sunny Day)


Ga richting het zuiden en versla de trainers die je onderweg tegenkomt. Wanneer je een stukje verder bent, zul je een groot huis zien. Dit is het Pokémon Mansion. Als je weer verder gaat, kun je eventueel nog een Elixir en een TM 11 (Sunny Day) pakken.


-- Route 212 (regengebied) --


Pokémon die op Route 212 (regengebied) te vinden zijn:
Wooper
Roselia
Bibarel
Kricketune


Items die op Route 212 (regengebied) te vinden zijn:
Antidote
Revive
Zinc
X Special
TM 06 (Toxic)
TM 62 (Silver Wind)


Wanneer je op het zuidelijke gedeelte van Route 212 komt, zul je merken dat het er continu regent. Buiten een gevecht zul je er niets van merken, maar als je in een gevecht zit misschien wel. Wateraanvallen zijn nu namelijk sterken, terwijl vuuraanvallen zwakker zijn, maar als je een beetje logisch nadenkt zullen de gevechten niet moeilijker dan normaal zijn.


Onderweg richting Pastoria City zul je een huisje tegenkomen. In dit huisje is het mogelijk om je shards (die je in The Underground vindt) in te leveren om er zo TM's voor terug te krijgen. Ga nu verder en je zult in Pastoria City uitkomen.


-- Pastoria City --


Wanneer je in Pastoria City bent, kun je het beste meteen naar de Great Marsh gaan. Hierbinnen kun je met het eerste mannetje praten om zo een HM 05 (Defog) te krijgen. Je kunt nu weer naar buiten gaan, maar je kunt ook nog even blijven om wat Pokémon te vangen.


Wanneer je weer buiten bent, kun je het stadje gaan onderzoeken. In een van de huisjes kun je elke dag met een vrouwtje praten om een zeldzame berry te krijgen. Ook is er een huis waar je je Pokémon een aanval kunt herleren. Hiervoor heb je echter een Heart Scale nodig, welke je kunt vinden in The Underground.


Als je alles gedaan hebt, kun je naar de Pastoria Gym gaan om je vierde badge te gaan verdienen.


-- Pastoria Gym --


In deze gym staat het watertype centraal. Als je Turtwig op het begin hebt gekozen, moet deze gym niet al te moeilijk zijn. Als je Chimchar of Piplup hebt gekozen, dan is het verstandig om een Roselia, Budew of Shinx/Luxio te gebruiken. Ook in deze gym moet je eerst een puzzel oplossen, voordat je de gymleider Crasher Wake kan uitdagen. Wanneer je eindelijk bij Crasher Wake bent, vraag jezelf dan af of je je Pokémon nog wil healen. Als je de gym verlaat, moet je de hele puzzel weer opnieuw doen om bij Maylene te komen.


Wanneer je er helemaal klaar voor bent, save je spel en daag hem uit.


Crasher Wake
Fen Badge
Gyarados lv.27
Quagsire lv.27
Floatzel lv.30
Pastoria City


Wanneer je Crasher Wake verslagen hebt, geeft hij je de Fen Badge en een TM 55 (Brine). Met de Fen Badge zullen Pokémon tot level 50 je gehoorzamen.


-- Pastoria City --


Nu je de vierde badge hebt, moet je met de Team Galactic Grunt praten die bij de Great Marsh staat. Hij zal wegrennen, dus je zult hem moeten volgen. Praat nog een keer met hem en hij rent wéér weg. Volg hem nog een keer en je zult tegen je rivaal oplopen. Hij daagt je uit voor een gevecht.


Als je Turtwig hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.26
Buizel lv.25
Roselia lv.25
Monferno lv.28


Als je Chimchar hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.26
Roselia lv.25
Ponyta lv.25
Prinplup lv.28


Als je Piplup hebt gekozen:
Rivaal:
Starly lv.26
Buizel lv.25
Ponyta lv.25
Grotle lv.28


Nadat je je rivaal verlsagen hebt, vertelt hij dat hij de Team Galactic Grunt (die jij net achterna zat) gaat achtervolgen. Jij moet hem ook achtervolgen, dus ga richting het oosten om op Route 213 uit te komen.


-- Route 213 --


Pokémon die op Route 213 te vinden zijn:
Wingull
Buizel
Floatzel
Shellos


Items die op Route 213 te vinden zijn:
PP Up
Red Shard
TM 40 (Aerial Ace)
TM 92 (Trick Room)


Wanneer je een stukje verder bent op Route 213 zul je een huisje zien staan. Hier woont Dr. Footstep en hij kijkt naar de poten van je Pokémon. Als je Pokémon het goed met je kunnen vinden, beloont hij ze met een Footprint Ribbon. Het doet niks, maar is wel grappig.


Als je oosterlijker gaat, zul je de Team Galactic Grunt weer tegenkomen. Volg hem, en je zult uiteindelijk aankomen bij het hotel 'Hotel Grand Lake'. Ga hier naar binnen, loop rechtdoor (als je met de man praat, healt hij je Pokémon) en ga weer naar buiten. Je bent nu in het Valor Lakefront. Hier kun je ergens een nieuwe functie voor je Pokétch halen, namelijk de tosser.


-- Valor Lakefront --


Items die in het Valor Lakefront te vinden zijn:
Paralyz Heal


Vlakbij het hotel vind je een restaurant. Hier kun je met wat trainers vechten om zo je Pokémon te trainen en wat geld te verdienen. Buiten het restaurant vind je de Team Galactic Grunt aan de oostkant. Praat met hem, en hij vlucht naar het noorden. Wanneer je nogmaals met hem praat (nadat je hem weer gevolgd bent), zal hij het opgeven en je uitdagen voor een gevecht. Dit moet niet als te moeilijk zijn, want hij heeft alleen een Glameow van level 25. Wanneer je hem verslagen hebt, rent hij boos weg. Geen zorgen, je hoeft hem niet meer te volgen.


Ga nu richting het noorden en je komt Cynthia tegen. Ze vraagt je hoe het gaat met je Pokédex en geeft je de SecretPotion. Dit kun je tegen de Psyducks gebruiken die de weg op Route 210 blokkeren.


Pokémon die in dit gedeelte te vinden zijn:
Geodude
Graveler
Girafarig
Staravia
Bibarel
Kricketune


Als je een Pokémon bij je hebt die Fly kan, kun je vliegen naar Veilstone City of Solaceon Town, maar dat raad ik je niet aan. Hier kun je later problemen mee krijgen als je de National Dex wilt. Om de National Dex te krijgen, moet je alle Pokémon gezien hebben, en als je Route 214 overslaat, mis je misschien een paar Pokémon. Loop nu dus verder naar het noorden en je komt op Route 214.


-- Route 214 --


Pokémon die op Route 214 te vinden zijn:
Geodude
Graveler
Ponyta
Sudowoodo (Alleen te vangen in Pearl)
Girafarig
Kricketune
Stunky (Alleen te vangen in Diamond)


Items die op Route 214 te vinden zijn:
Max Potion
Guard Spec
Heart Scale
Large Root


Op Route 214 kun je twee wegen nemen. De weg aan de linkerkant bevat minder gras en trainers dan de rechter, maar het spreekt allemaal wel voor zich als je op Route 214 loopt. Als je het pad lang de berg neemt, zul je aan het einde een grotingang zien. Hierbinnen vind je een TM 28 (Dig).


Aan het einde van Route 214 kom je uit in Veilstone City. Zorg dat je hier je Pokémon healt en leer hier aan een Pokémon de aanval Defog (HM 05). Ga nu naar het westen om via Route 215 weer bij de Psyduck op Route 210 te komen.


-- Route 210 --


"Praat" met de Psyduck en je kunt nu de SecretPotion gebruiken en ze zullen allemaal verdwijnen. Nu je dit gedaan hebt, komt Cynthia op je af. Als je met je antwoordt op haar vraag, geeft ze je de Old Charms. Vervolgens vertelt ze je dat je naar Celestic Town moet gaan, en vervolgens vertrekt ze.


Items die op Route 210 te vinden zijn:
Hyper Potion
Super Repel
Ultra Ball


Loop nu wat verder en je zult drie Ninya Boys tegenkomen die je uitdagen voor een gevecht. Wanneer je ze verslagen hebt, moet je verder gaan en zul je op een mistige plek uitkomen.


-- Route 210 (mistgebied) --


Pokémon die op Route 210 (mistgebied) te vinden zijn:
Psyduck
Machop
Machoke
Hoothoot
Noctowl
Meditite
Bibarel


Nu je op het noordelijke gedeelte van Route 210 bent, zul je niet veel kunnen zien dankzij de mist. Je kunt de mist weghalen door Defog te gebruiken, maar je kunt ook proberen in de mist de weg te vinden. Ergens kun je nog een TM 30 (Shadow Ball vinden), maar meer ook niet. Wanneer je je weg hebt gevonden, kun je helemaal richting het westen gaan totdat je uitkomt in Celestic Town.


-- Celestic Town --


Wanneer je voorbij het Poké Center in het oude Celestic Town komt, zal een oude vrouw je tegemoet komen en vertelt je wat over een legende. Als je nu naar het zuidwesten een huis binnengaat, geeft een man je de analoge klok voor je Pokétch. Heal nu je Pokémon en ga naar het midden van het dorp, en praat met de Team Galactic Grunt die voor de ingang van een grot staat. Hij zal je vervolgens uitdagen voor een gevecht. Hij heeft een Beautifly van level 25 en een Croagunk van level 27.


Nadat je hem verslagen hebt rent hij weg en komt dezelfde oude vrouw op je af om je te bedanken. Ze merkt dat je de Old Charms hebt gekregen van Cynthia en neemt je vervolgens mee de grot in. In de grot vertelt ze over drie elfjes en een Pokémon die Sinnoh zou hebben gemaakt. Hierna geeft ze je een HM 03 (Surf).


Wanneer je de grot verlaat, zal de man met het blauwe haar je aanspreken. Hij stelt zich voor als Cyrus en vertelt wat dingen over Mt. Coronet en dergelijke.


Nu is het tijd om terug te gaan naar Hearthome City en de gymleider Fantina uit te dagen om zo je vijfde badge te halen. Je kunt of vliegend terug of via Route 211 (oost).


-- Route 211 (oost) --


Pokémon die op Route 211 (oost) te vinden zijn:
Zubat
Machoke
Graveler
Ponyta
Noctowl
Meditite
Chingling


Op het oostgedeelte van Route 211 vind je meer trainers en sterke wilde Pokémon. Als je met de trainer bij de Ruin Maniac praat, zal hij je een TM 77 (Psych Up) geven. Aan de westkant is nog een ingang van Mt. Coronet. Hier kun je nog niet veel doen, dus loop verder richting Hearthome City. Wanneer je in Hearthome City bent, kun je naar de gym gaan.


-- Hearthome Gym --


In deze gym staat het spooktype centraal. Dit is het lastigste type, dus maakt het eigenlijk niet veel uit welke Pokémon je inzet (naast normale, vechtende en grond Pokémon). Voordat je bij Fantina kan komen, moet je eerst vier (makkelijke) raadsels oplossen. Wanneer je door de goede deur gaat, kan je verder. Ga je een foute deur binnen, dan moet je een trainer verslaan.


Fantina
Relic Badge
Drifblim lv.32
Mismagius lv.36
Gengar lv.34


Wanneer je Fantina verslagen hebt, geeft ze je de Relic Badge en een TM 65 (Shadow Claw). Nu je de Relic Badge in bezit hebt, kun je Surf buiten een gevecht gebruiken.


Wanneer je de gym verlaat, komt Cynthia op je af en vertelt wat er is gebeurd in Celestic Town. Vervolgens vertelt ze over de plannen van Team Galactic en dat je nu naar de bibliotheek in Canalave City moet gaan. Om daar te komen, moet je eerst naar Jubilife City.


Nu je de vijfde badge hebt, kun je naar de Pokétch Company in Jubilife City gaan om de Link Searcher voor je Pokétch te halen. Dit kun je doen door met de directeur te praten.


Ga nu naar Jubilife City en ga vervolgens naar het westen richting Route 218.


-- Route 218 --


Pokémon die op Route 218 te vinden zijn:
Mr. Mime (Alleen te vangen in Diamond)
Wingull
Floatzel
Shellos
Gastrodon
Glameow (Alleen te vangen in Pearl)


Items die in op Route 218 te vinden zijn:
Honey


Nu je eindelijk Surf buiten een gevecht kunt gebruiken, kun je via Route 218 naar Canalave City gaan. De meeste trainers die je hier tegenkomt hebben Magikarps, dus dit worden weer hatelijke gevechten. Wanneer je eindelijk aan het einde van Route 218 komt, geeft de vader van Dawn/Lucas je Pokédex een upgrade. Nu is het ook mogelijk om de verschillen te zien tussen mannelijke en vrouwlijke Pokémon.


Loop nu door en je komt in Canalave City.


-- Canalave City --


Wanneer je in Canalave City komt, kan je meteen het eerste huis ingaan om een TM 48 (Skill Swap) te bemachtigen. In het huis onder de Poké Mart woont de Move Deleter. Bij hem kun je elke aanval (dus ook een HM) die je Pokémon kent, laten vergeten.


Loop nu door naar de brug en je rivaal zal op je afkomen en daagt je uit voor een gevecht.


Als je Turtwig hebt gekozen:
Rivaal:
Staravia lv.31
Heracross lv.30
Buizel lv.32
Roselia lv.32
Monferno lv.35


Als je Chimchar hebt gekozen:
Rivaal:
Staravia lv.31
Heracross lv.30
Roselia lv.32
Ponyta lv.32
Prinplup lv.35


Als je Piplup hebt gekozen:
Rivaal:
Staravia lv.31
Heracross lv.30
Buizel lv.32
Ponyta lv.32
Grotle lv.35


Wanneer je je rivaal hebt verslagen, vertelt hij wat over een de Elite 4 Champion en rent vervolgens weg.


Ga nu naar het westen van de stad en ga naar de steiger. Surf vervolgens naar het zuiden, want je kunt daar een TM 89 (U-Turn) vinden. Wanneer je met de schipper praat, neemt hij je mee naar Iron Island. Hier hoef je niet per se naar toe, maar ik beschrijf het wel omdat je hier een ei krijgt waar Riolu in zit.


-- Iron Island --


Pokémon die op Iron Island te vinden zijn:
Golbat
Geodude
Graveler
Onix
Steelix


Items die in op Iron Island te vinden zijn:
Escape Rope
Super Repel
Elixir
Max Potion
HP Up
Iron Ball
Magnet
Shiny Stone
TM 23 (Iron Tail)


In de grot op Iron Island is het een klein doolhof. Je vindt er trainers, wilde Pokémon en items. Doordat er veel gangen zijn, raak je snel verdwaald en omdat er veel wilde Pokémon zitten kan dit tot ergernis lijden. Onderweg zul je een trainer genaamd Riley tegenkomen die met je mee vecht. Wanneer je daar twee Team Galactic Grunt hebt verslagen, zal hij je een ei geven waar een Riolu in zit. Dit is het belangrijktste wat er op Iron Island te doen is, dus kun je terug naar Canalave City gaan om de gymleider te gaan verslaan.


-- Canalave Gym --


In deze gym staat het staaltype centraal. Als je op het begin Chimchar hebt gekozen, ben je nu dus in het voordeel. Je kunt tegen de steen/staal types ook een watertype Pokémon gebruiken.


Wanneer je bij de gymleider komt, blijkt het de vader van Roark (de eerste gymleider) te zijn. Hij zegt dat hij niet zo makkelijk te verslaan is als zijn zoon, en vervolgens begint het gevecht.


Byron
Mine Badge
Bronzor lv.36
Steelix lv.36
Bastiodon lv.39
Canalave City


Wanneer je Byron hebt verslagen, geeft hij je de Mine Badge en een TM 91 (Flash Cannon). Nu je de Mine Badge hebt, zullen Pokémon tot level 70 je gehoorzamen.


-- Canalave City --


Wanneer je de gym verlaat, zal je rivaal op je afkomen en vertellen dat je naar de bibliotheek moet komen. In de bibliotheek moet je naar boven, en dan zul je Professor Rowan, je rivaal en Dawn/Lucas zien. Professor Rowan vertelt wat over de drie meren van Sinnoh, totdat er een explosie volgt. Ga naar buiten en een oude man vertelt jullie dat Team Galactic een bom heeft laten ontploffen in Lake Valor.


-- Lake Valor --


Ga terug naar het Valor Lakefront (waar Cynthia je de SecretPotion gaf) en ga links (waar eerst twee Team Galactic Grunts stonden) Lake Valor binnen. Je zult merken dat al het water weg is en dat het enige wat er nog is een paar Magikarp zijn. Ergens is er een ingang van een grot waar Commander Saturn in is. Ga hier naar binnen en versla hem.


Commander Saturn
Kadabra lv.35
Toxicroak lv.37
Bronzor lv.35


Wanneer je hem verslagen hebt, vertelt hij dat Commander Mars in Lake Verity is (Twinleaf Town) en rent weg.


-- Lake Verity --


In Lake Verity zul je Professor Rowan en veel Team Galactic Grunt zien. Professor Rowan zegt dat je snel naar Dawn/Lucas moet gaan en te helpen om Commander Mars te verslaan. Wanneer de Grunts zijn verslagen, praat je met Commander Mars en ze daagt je uit voor een gevecht.


Commander Mars
Golbat lv.37
Bronzor lv.37
Purugly lv.39


Nadat je haar verslagen hebt, vertelt ze wat over de elfjes en dergelijke en vertrekt. Vervolgens komt Professor Rowan op je af en zegt dat je naar je rivaal in Lake Acuity moet gaan om hem te helpen. Hiervoor zul je eerst door Mt. Coronet moeten gaan en over Route 216 en Route 217.


-- Mt. Coronet (noord) --


Ga nu terug naar Eterna City, heal je Pokémon en neem wat repels en Pokémon die de aanvallen Rock Smash, Strenght, Defog en Surf kunnen mee. Gan nu naar het westen zodat je op Route 211 komt, en ga Mt. Coronet binnen. In Mt. Coronet moet je een trap naar beneden zodat je in de kelder komt.


Pokémon die in Mt. Coronet te vinden zijn:
Clefairy
Golbat
Machoke
Graveler
Meditite
Chingling


Wanneer je in de kelder komt, moet je Defog gebruiken om alles goed te kunnen zien. Je vindt hier geen trainers, maar alleen wilde Pokémon dus dat scheelt tijd. Alhoewel, het is een doolhof dus het zal wel even duren voordat je de uitgang hebt gevonden.


Heb je uiteindelijk de uitgang gevonden, dan kom je op Route 216.


-- Route 216 --


Pokémon die op Route 216 te vinden zijn:
Zubat
Machoke
Graveler
Noctowl
Sneasel
Meditite
Snover


Items die op Route 216 te vinden zijn:
Ice Heal


Route 216 is een lastige route, want het weer is slecht en je kunt je fiets niet gebruiken en soms kun je niet rennen. Ook hagelt het in ieder gevecht en hierdoor zullen Pokémon die niet van het ijstype zijn, iedere beurt door de hagel wat HP verliezen.


Onderweg zul je wat trainers en wilde Pokémon tegenkomen, en na een lange strijd kom je aan op Route 217.


-- Route 217 --


Pokémon die op Route 217 te vinden zijn:
Zubat
Machoke
Noctowl
Sneasel
Meditite
Medicham
Snover


Items die op Route 217 te vinden zijn:
Iron
TM 07 (Hail)
HM 08 (Rock Climb)


Als je dacht het ergste achter de rug te hebben, dan heb je het mis. Route 217 is namelijk nóg vervelender dan Route 216, want nu kan je al helemaal niet meer rennen. Het enige voordeel is, is dat je op Route 217 een HM 08 (Rock Climb) kan vinden. Deze aanval heb je later in het spel nodig, dus zorg dat je hem vindt.


De uitgang van Route 217 kun je vinden in het noordwesten. Het is even zoeken, maar al snel zul je in Snowpoint City zijn.


-- Acuity Lakefront --


Pokémon die in het Acuity Lakefront te vinden zijn:
Zubat
Machoke
Noctowl
Sneasel
Meditite
Medicham
Snover


Items die in het Acuity Lakefront te vinden zijn:
Ultra Ball


Je kunt nu nog niet in Lake Acuity komen, want twee Team Galactic Grunts blokkeren de ingang. Ga dus verder richting Snowpoint City, en pak eventueel de Ultra Ball.


-- Snowpoint City --


Verwacht maar niet te veel van Snowpoint City, want momenteel is er nog geen fluit te doen. Het enige wat je nu kunt doen is de gymleider uitdagen om zo je zevende badge te verdienen.


-- Snowpoint Gym --


In de Snowpoint Gym staat het ijstype centraal. De gymleider heeft echter een combinatie van verschillende types, dus is het handig om verschillende Pokémon mee te nemen.


In deze gym moet je eerst weer puzzelen voordat je de gymleider Candice kan uitdagen. Het is echter een lastige puzzel, dus neem er even de tijd voor. Let wel op met het verlaten van de gym, want dan zul je heel de puzzel weer opnieuw moeten doen. Ben je uiteindelijk bij Candice, dan kan het gevecht beginnen. Succes!


Candice
Icicle Badge
Snover lv.38
Medicham lv.40
Sneasel lv.38
Abomasnow lv.42


Wanneer je haar verslagen hebt, geeft ze je de Icicle Badge en een TM 72 (Avalance). Met de Icicle Badge is het mogelijk om Rock Climb buiten een gevecht te gebruiken.


Nu je de zevende badge hebt, kun je naar de Pokétch Company in Jubilife City gaan om de Move Tester voor je Pokétch te halen. Dit kun je doen door met de directeur te praten.


Verlaat nu de gym en ga naar Lake Acuity.


-- Lake Acuity --


Wanneer je bij het meer komt, zie je dat je rivaal en Commander Jupiter aan het vechten zijn. Als je klaar zijn komt Commander Jupiter op je af, en vertelt ze dat ze naa het Team Galactic Veilstone Building gaat omdat ze haar opdracht heeft uitgevoerd. Vervolgens vertrekt ze. Ga nu dus naar Veilstone City.


-- Veilstone City --


Wanneer je in Veilstone City bent, ga je naar het grote zwarte gebouw in het noordoosten van de stad. Je bent nu bij het Team Galactic Veilstone Building, maar als je naar binnen wilt gaan merk je dat de deur op slot zit. Er staat echter een Team Galactic lid die, als je met hem praat, een sleutel op de grond laat vallen. Pak deze op en ga naar het warenhuis van Team Galactic (waar je de HM 02 (Fly) vandaan hebt). Wanneer je daar binnen bent, ga je met de trap de kelder van het Team Galactic Veilstone Building in.


-- Team Galactic Veilstone Building --


Items die in het Team Galactic Veilstone Building te vinden zijn:
Zinc
Max Revive
Elixir
Master Ball
TM 21 (Frustration)
TM 36 (Sludge Bomb)
TM 49 (Snatch)


De noordelijke deur is gesloten, dus ga richting het oosten. Het is de bedoeling dat je naam boven gaat, om daar een trainer te verslaan die een sleutel heeft. Hiervoor zul je eerst wat andere trainers verslaan en gebruik maken van de warppanelen op de vloer. Dit is niet zo moeilijk, dus ik neem aan dat je de sleutel snel in bezit hebt. Nu je de sleutel hebt, kun je de deur openen die voorheen op slot was.


Ga nu het warenhuis uit en ga terug naar de hoofdingang van het Team Galactic Veilstone Building. Je kunt nu naar binnen om je zo een weg te banen naar Galactic Boss Cyrus. Wanneer je bij hem bent, is het verstandig om je spel even te saven. Daag hem vervolgens uit.


Boss Cyrus
Murkrow lv.40
Golbat lv.40
Sneasel lv.43


Wanneer je hem verslagen hebt, geeft hij je de Master Ball. Verder vertelt hij dat hij op weg is naar Mt. Coronet voor iets. Ga nu verder via een warppaneel en je zult in een ruitme uitkomen waar je drie elfjes en Commander Saturn vindt. Hij wil een herkansing voor het gevecht dat hij de vorige keer verloor.


Commander Saturn
Kadabra lv.38
Toxicroak lv.40
Bronzor lv.40


Wanneer je hem verslagen hebt, zal hij aan de kant gaan zodat je op de knop kunt drukken om de drie elfjes vrij te laten. Ze zullen nu verdwijnen. Ga nu terug naar waar je met Boss Cyrus hebt gevochten, maar ga nu naar het zuiden zodat je de speciale warppaneel kunt gebruiken om uit het gebouw te komen.


Wanneer je buiten bent, ga je naar Hearthome City. Ben ja daar, dan ga je richting het westen om Mt. Coronet binnen te gaan.


-- Mt. Coronet (zuid) --


Pokémon die in Mt. Coronet (zuid) te vinden zijn:
Clefairy
Golbat
Machoke
Medicham
Chingling
Bronzor
Bronzong


Items die in Mt. Coronet (zuid) te vinden zijn:
Escape Rope
Max Potion
Iron
Revive
TM 80 (Rock Slide)


Wanneer je binnen bent, is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk naar boven gaat. Je zult Surf en Rock Climb nodig hebben, dus als je die nog niet hebt moet je ze even gaan halen. Deze weg is nog wel te vinden en als je eenmaal buiten bent, ben je op de top van Mt. Coronet.


-- Mt. Coronet (top) --


Deze weg is voor velen het lastigst in heel het spel. Wanneer je door de grot bent buitengekomen ga je naar het oosten, vervolgens naar het noorden waar je Rock Climb moet gebruiken. Ga nu naar het westen, dan naar het zuiden, vervolgens nog een klein beetje naar het westen en ga dan richting het noorden een grot in. Gebruik hier Rock Climb en volg het pad richting het oosten om zo bij de uitgang te komen. Ga nu met de trap naar beneden en gebruik Rock Climb richting het westen. Blijf nu richting het westen gaan, totdat je weer in een grot komt. Vanaf nu is alles wel duidelijk, dus ben je snel bij het einde.


Wanneer je eindelijk bij het einde bent, zie je Commander Mars, Commander Jupiter en Boss Cyrus van Team Galactic staan. Wanneer je op Commander Mars en Commander Jupiter afloopt, komt je rivaal op je af. Hij zal je helpen om die twee te verslaan.


Commander Mars
Bronzor lv.41
Purugly lv.45
Golbat lv.42


Comander Jupiter
Bronzor lv.41
Skuntank lv.46
Golbat lv.41


Wanneer je ze verslagen hebt, zal je rivaal je Pokémon healen en je zeggen dat jij de rest moet doen. Boss Cyrus geeft orders aan Dialga/Palkia om met zijn krachten de wereld te vernietigen. Op dat moment verschijnen de drie elfjes en houden hem tegen. Nu moet je voor de laatste keer Boss Cyrus verslaan.


Boss Cyrus
Honckrow lv.45
Gyarados lv.45
Weavile lv.48
Crobat lv.46


Wanneer je hem verslagen hebt, zullen de drie vertrekken en komen Professor Rowan en Dawn/Lucas op je af. Ze vertellen je dat je Dialga/Palkia moet vangen (of verslaan) om de wereld te redden. Er is nu geen weg meer terug, dus save je spel en ga ervoor. Gebruik geen Master Ball, maar Ultra Balls en Timer Balls, want Dialga/Palkia is héél makkelijk te vangen.


Wanneer je hem gevangen (of verslagen) hebt, komen Professor Rowan en Dawn/Lucas op je af om je te bedanken. Ze zeggen nog wat en vervolgens vertrekken ze. Ga nu terug naar waar Dialga/Palkia was om de Adamant Orb/Lustrous Orb te pakken. Dit item geeft wat extra power aan Dialga/Palkia.


Nu je dit gedaan hebt, kun je twee dingen doen. Je kunt naar Sunyshore City gaan om je laatse badge te gaan halen, maar je kunt ook de drie elfjes gaan vangen.


-- De Elfjes --


Uxie
Nadat je Dialga/Palkia hebt gevangen, kun je Uxie vangen. Je vindt hem in Lake Acuity en hij zit op level 50. Ik raad je aan om voldoende ballen mee te nemen en te saven voordat je met hem in gevecht gaat.


Azelf
Nadat je Dialga/Palkia hebt gevangen, kun je Azelf vangen. Je vindt hem in Lake Valor en hij zit op level 50. Ik raad je aan om voldoende ballen mee te nemen en te saven voordat je met hem in gevecht gaat.


Mesprit
Nadat je Dialga/Palkia hebt gevangen, kun je Mesprit vangen. Je vindt hem in Lake Verity en hij zit op level 50. Het enige verschil met de andere twee is dat Mesprit vlucht. Je kunt hem nu in heel Sinnoh vangen. Dit gaat het makkelijkst als je gebruik maakt van de Marking Map op je Pokétch.


-- Route 222 --


Pokémon die op Route 222 te vinden zijn:
Mr. Mime (Alleen te vangen in Diamond)
Wingull
Floatzel
Gastrodon
Glameow (Alleen te vangen in Pearl)
Purugly (Alleen te vangen in Pearl)
Chatot


Items die op Route 222 te vinden zijn:
Honey
Carbos
TM 56 (Fling)


Nu je de drie elfjes hebt gevangen, kun je naar Sunyshore City gaan om je laatste badge te verdienen. Route 222 ligt ten oosten van het Valor Lakefront (bij het hotel), waar je voorheen niet heen kon.


Op Route 222 kun je twee wegen nemen. Je kunt via het noorden over het gras gaan of via het zuiden over het strand. Op het strand vind je de meeste trainers, maar ze (de vissers) zullen alleen met je vechten als je met ze praat. Als je gewoon richting het oosten loopt, ben je al snel genoeg in Sunyshore City.


-- Sunyshore City --


Wanneer je de stad binnenkomt, komt er een man met rood haar op je af en stelt zich voor als Flint. Hij vertelt wat over de Pokémon League en de gymleider in Sunyshore City. Vervolgens loopt hij naar de Sunyshore Gym en blokkeert de ingang.


Ergens in een huis zal een persoon zitten die drie upgrades voor je Pokétch heeft. Je moet alleen een Pokémon met een Serious Nature, Naive Nature en Quirky Nature laten zien. Hierna ontvang je de kalender, het tekenbord en de roulette voor op je Pokétch.


Nu is het tijd om naar de vuurtoren te gaan. Hierbinnen vind je de gymleider van de Sunyshore Gym: Volkner. Praat met hem en hij zegt dat hij wel met je wilt vechten en vervolgens gaat hij naar de gym.


-- Sunyshore Gym --


In deze gym staat het elektrische type Pokémon centraal, dus zet vooral geen watertype Pokémon in. Wil je in het voordeel zijn, dan kun je het beste een grondtype Pokémon gebruiken. Ook is moet je in deze gym weer een puzzel oplossen voordat je de gymleider kan uitdagen. Deze puzzel is niet al te moeilijk, dus zul je snel bij het einde zijn. Wanneer je voor Volkner staat, save je je spel en vervolgens daag je hem uit.


Volkner
Beacon Badge
Raichu lv.46
Luxray lv.49
Ambipom lv.47
Octillery lv.47


Wanneer je hem verslagen hebt, zal hij je de Beacon Badge geven en een TM 57 (Charge Beam) geven. Met de Beacon Badge kun je Waterfall buiten een gevecht gebruiken en zal iedere Pokémon je gehoorzamen.


Ga nu naar buiten en vervolgens naar het noorden. Je zult op het strand een meisje zien staan.
Het is Jasmine, bekend van de Johto Regio.
Praat met haar, en ze geeft je een HM 07 (Waterfall). Nu kan je op weg naar de Pokémon League.


-- Route 223 --


Pokémon die op Route 223 te vinden zijn:
Tentacruel
Pelipper
Mantyke


Items die in op Route 223 te vinden zijn:
TM 18 (Rain Dance)


Op Route 223 is het enige wat je hoeft te doen naar het noorden te surfen. Onderweg zul je een paar trainers tegenkomen die met je willen vechten. De route eindigt bij een grote waterval. Boven de waterval vind je een Poké Center en de ingang van de Victory Road.


-- Victory Road --


Pokémon die in de Victory Road te vinden zijn:
Golbat
Kadabra
Machoke
Graveler
Onix
Steelix
Medicham
Floatzel


Items die in de Victory Road te vinden zijn:
Full Heal
Max Ether
Razor Claw
Rare Candy
TM 41 (Torment)
TM 59 (Dragon Pulse)
TM 73 (Stone Edge)
TM 79 (Dark Pulse)


In de Victory Road zijn de Pokémon van de trainers op een aardig hoog level: level 43 tot level 50. Wees daar dus goed op voorbereid. De weg in de Victory Road vond ik makkelijker dan de weg in Mt. Coronet, maar is nog best lastig. Als je geen last wilt hebben van wilde Pokémon (waar je op den duur gek van wordt) is het verstandig om wat Max Repels mee te nemen.


Na wat tijd en gepuzzel later, zul je eindelijk de uitgang van de Victory Road hebben gevonden en uitkomen bij de Pokémon League.


-- Pokémon League --


Wanneer je het grote gebouw binnengaat, heal dan meteen je Pokémon, koop wat items en save je spel. Wanneer je naar de deur in het midden loopt, zal je rivaal op je afkomen en je uitdagen voor een gevecht.


Als je Turtwig hebt gekozen:
Rivaal:
Staraptor lv.48
Heracross lv.50
Snorlax lv.51
Roserade lv.49
Floatzel lv.49
Infernape lv.53


Als je Chimchar hebt gekozen:
Rivaal:
Staraptor lv.48
Heracross lv.50
Snorlax lv.51
Roserade lv.49
Rapidash lv.49
Empoleon lv.53


Als je Piplup hebt gekozen:
Rivaal:
Staraptor lv.48
Heracross lv.50
Snorlax lv.51
Rapidash lv.49
Floatzel lv.49
Torterra lv.53


Wanneer je hem verslagen hebt, rent hij weg.
Nu is het dan eindelijk tijd om de Elite 4 uit te dagen om zo een Pokémon Meester te worden.


Heel veel succes!


-- Elite 4 --


Aaron
Dustox lv.53
Heracross lv.54
Vespiquen lv.54
Beautifly lv.53
Drapion lv.57


Bertha
Quagsire lv.55
Hippowdon lv.59
Sudowoodo lv.56
Golem lv.56
Whiscash lv.55


Flint
Rapidash lv.58
Infernape lv.61
Lopunny lv.57
Steelix lv.57
Drifblim lv.58


Lucian
Mr. Mime lv.59
Medicham lv.60
Alakazam lv.60
Bronzong lv.63
Girafarig lv.59


Cynthia
Spiritomb lv.61
Gastrodon lv.60
Milotic lv.63
Garchomp lv.66
Lucario lv.63
Roserade lv.60


Wanneer je iedereen verslagen hebt, word je meegenomen naar een speciale ruimte waar wat gegevens worden opgeslagen.
Vervolgens eindigt het spel en dit betekent dat je nu de Pokémon Meester van Sinnoh bent.


Gefeliciteerd!


Top
Site © Nikos' Pokémon Site