[www.nikospokemonsite.nl] R/S Walkthrough
Ruby/Sapphire Index Ruby/Sapphire POKÉDEX index Terug naar de HOME pagina


Ik heb met behulp van een engelstalige walkthrough Pokémon Sapphire gespeeld.
De walkthrough was erg vaag op sommige punten, dus heb ik hem vertaald en geprobeerd hem iets helderder te maken.

Alhoewel deze walkthrough je niet tot in de kleinste details alles vertelt, vind je er wel alles in wat je nodig hebt om het spel uit te kunnen spelen.
Omdat ik de Sapphire versie gespeeld heb kunnen er kleine verschillen zijn met de Ruby versie.
RUBY/SAPPHIRE WALKTHROUGH

Staat er een ! klik er dan op voor meer info


START
Een professor (Birch) vertelt je over Pokémon. Hij heeft een Azurill. Dan vraagt hij je of je een jongen of een meisje bent. Nu moet je een naam kiezen (in het gedeeltelijk in het Engels vertaalde spel kun je bv. gewoon voor Ash kiezen, als je een spel hebt dat helemaal in het Japans is, kies dan iets wat je in de tekst altijd kunt herkennen, zoals bv. 4 uitroeptekens).

Het spel speelt zich af in het gebied HOENN !

LITTLEROOT TOWN
Nu begint het spel echt. Als je uit de vrachtwagen stapt neemt je moeder je mee naar binnen. Ga naar boven, haal de Potion uit je PC en zet de klok gelijk. Nu kun je weer naar buiten.

Ga in het woonhuis van professor Birch naar de 2e verdieping. Hier zit je rivaal (zoon/dochter van de professor, afhankelijk van of jijzelf als jongen of als meisje speelt). Deze vertelt je dat de professor niet thuis is.

Ga dan de stad uit (naar boven lopen), richting route 101.
Daar zie je professor Birch die aangevallen wordt door een wilde Poochyena. Birch vraagt je om hem te helpen! Ga naar de tas die je ziet liggen en kies 1 van deze Pokémon: Treecko van het grastype, Torchic van het vuurtype of Mudkip van het watertype. De Poochyena is van level 2, versla hem (makkie). Odamaki is je erg dankbaar. Hij neemt je mee naar zijn lab (terug naar Littleroot) en je mag de Startpokémon die je zojuist gekozen hebt, houden.

OLDALE TOWN
Hier zijn een Pokécenter en een Pokéshop. Het vrouwtje voor de Pokéshop geeft je een Potion. Helaas kun je hier nog geen Pokéballs kopen. Ga verder en train je Pokémon alvast wat.

Volg de route naar het noorden. Hier zul je je rivaal tegenkomen. Hij/zij wil een gevecht met je! Je rivaal heeft een Pokémon van level 5, hiertegen zal jouw Pokémon zwak zijn (maar niet als je al wat getraind hebt!). Als je je rivaal verslagen hebt, loop dan terug naar Oldale. Daar staat je rivaal om je te vertellen dat je terug moet naar Littleroot.

In Littleroot ga je naar het lab van Birch, praat met hem. Je krijgt een Pokédex ! en 5 Pokéballs van hem! Voordat je Littleroot weer verlaat wordt je tegengehouden door je moeder. Ze geeft je Running Shoes! Hiermee kun je rennen! (door op de B-knop van je Gameboy te drukken of de X-toets van je keybord, terwijl je loopt)
Ga weer richting Oldale town. Vang Pokémon en train onderweg! Ga Oldale uit via de westkant (links). Op deze route staan wat trainers. Je komt hierna uit in de volgende stad.    Top

PETALBURG CITY
Hier moet je waarschijnlijk je Pokémon even opladen in het Pokécenter! Doe dat eerst maar en ga dan naar de Gym. In de Gym is een jongen (Wally) die wil dat je hem laat zien hoe je Pokémon moet vangen. Dan ga je de Gym weer in. De Gymleader (Norman) wil nog niet met je vechten omdat je nog niet ervaren genoeg bent. Als je 4 badges hebt, kun je hem uitdagen...

PETALBURG WOODS
Vanuit Petalburg City kom je in Petalburg Woods. Zoals je kan verwachten vind je hier insektpokémon. Ook kom je hier iemand tegen die vertelt dat hij tegen Team Aqua/Magma heeft gevochten. Ook jij zal nu, voor de eerste keer, tegen hen moeten vechten! Hun Pokémon is een Poochyena, zet hem op! (dit lukt je wel)
Ga nu het bos uit richting Rustboro City. Onderweg (op de steiger) kom je een tweeling (Mia en Gina) tegen. Je hebt nu in ieder geval 2 Pokémon nodig, want dit wordt een 2 tegen 2 gevecht!

RUSTBORO CITY
Rustboro City is een hele grote stad, de grootste in het spel. Ga natuurlijk eerst even naar het Pokécenter en eventueel naar de Pokéshop (Potions kopen!) en dan naar de Gym.
Deze Gym is een Steengym, Gymleader is Roxanne.

De Rustboro City Steengym gebruikt deze Pokémon:
-Geodude (level 14)
-Nosepass (level 15)

Als je Mudkip hebt gekozen aan het begin van het spel, dan is dit natuurlijk een eitje (water, water)! Met Torchic kan het lastig worden. Ik heb Torchic eerst moeten laten evolueren voordat ik kon winnen. Nosepass is lastig en de Gymleader geeft steeds Potions aan hem! Als je de Gymleader verslaat, heb je je eerste Badge binnen! Je krijgt ook nog de TM 39 (dit is Rock Tomb).

Eenmaal buiten de Gym zie je iemand van Team Aqua/Magma lopen, gevolgd door dezelfde jongen die je in Petalburg Woods tegenkwam. Als je nu naar de noord-oostkant van de stad gaat, dan staat hij daar en hij vertelt je dat Team Aqua/Magma in de grot is. Bij de ingang van de grot staat nog iemand, een oudere man die zegt dat zijn Wingull gevangen is genomen door team Aqua/Magma. Ga de grot dus in en versla team Aqua/Magma.

Nadat je dit gedaan hebt ga je terug naar de jongen in Rustboro City (die je vertelde dat Team Aqua/Magma in de grot zat). Hij neemt je mee naar een gebouw en daarin krijg je van een andere man de Poké-Navigator ! (een vernieuwde versie van de PokéGear). Je krijgt ook 2 pakjes die je moet afgeven. Eén is voor de Pokémon League Champion (Steven in de grot in Dewford) en het andere is voor een professor in Slateport City.    Top

De Poké-Navigator !
-1 Kaart van Houen. Je ziet ook waar je op dat moment bent.
-2 Geeft je info over al je Pokémon.
-3 De Trainer-Dex. Werkt net als de Pokédex. Je ziet de trainers die je verslagen hebt in het spel.
-4 Hall of Fame. Met deze Pokémon heb je de League verslagen! Moet je natuurlijk eerst de League winnen...
-5 Poké-Navigator verlaten.

Voordat je doorgaat moet je eerst nog even de HM 01 ophalen! Ga daarvoor naar het huis links van het Pokécenter (hier in Rustboro City). HM 01 is CUT, geef deze techniek direct aan 1 van je Pokémon, want nu kun je bosjes en hoog gras weghakken! Altijd handig... (Zigzagoon is handig, die kan CUT leren en ook nog veel van de andere HM's) Hierna moet je richting Petalburg Forest lopen.

Je komt een oude man tegen, de man wiens Wingull je zojuist gered hebt. Hij heeft een boot en hij vraagt of je mee wilt varen. Doen natuurlijk! Hij neemt je mee naar een eiland.

DEWFORD TOWN
Klein stadje. Er zijn wat trainers hier die je kunt verslaan en je zult misschien even naar het Pokécenter moeten. Naast de Gym staat een man die je een Old Rod geeft. Kun je eindelijk gaan vissen! En dan op naar de Gym! Deze Gym is een Vechtgym, Gymleader is Brawly.

De Dewford Town Vechtgym gebruikt deze Pokémon:
-Machop (level 17)
-Makuhita (level 18)

Binnenin de Gym is het donker, je kijkt als het ware door een kokertje. Hoe meer Junior Trainers je verslaat, hoe groter je beeld wordt en hoe meer je dus kunt zien.
Versla de Gymleader en je hebt je tweede Badge verdiend! Je krijgt hier ook nog de TM 08 (dit is Bulk Up).   Top

Ga naar het Pokécenter, je Pokémon hebben misschien even een opkikkertje nodig?
Nu ga je naar het noordwesten (linksboven) van het eiland. Hier vind je een grot.
In het begin van deze grot staat een Hiker die je de HM 05 geeft. HM 05 is FLASH, je weet wel, heb je nodig om donkere grotten (zoals deze dus!) mee te verlichten. Leer dus gelijk 1 van je Pokémon deze techniek, en verlicht de grot! Zonder verlichting gaat het ook, het is alleen wat lastiger want je kijkt weer door een kokertje. Loop de grot door, bij de uitgang staat de Pokémon League Champion Steven. Geef hem het pakje (dat gaat vanzelf door met hem te praten). Hij geeft jou dan de TM 47 (dit is Steel Wing). Ga dan weer terug naar de oude man met de boot. Hij wil verder met je varen en je gaat natuurlijk mee! Hij vaart je naar Slateport City.

SLATEPORT CITY
De oude man zet je af aan het strand. Hier zijn lekker veel trainers!
In Slateport City zie je team Aqua/Magma staan, rond het museum. Je kunt nu door hen de stad niet meer uit. Je kunt het museum ook nog niet in. Eerst moet je je pakje afleveren. Dit doe je bij het andere grote gebouw in de stad. Daar staat een man en daarmee moet je praten. Nu kun je het museum wčl in.

In het museum wemelt het van de leden van team Aqua/Magma. Ga naar boven en praat met de wetenschapper. Er zullen twee leden van Team Aqua/Magma naar je toe komen en met je vechten. Als je ze verslaat gaan ze weg.
Beneden staat nog 1 Teamlid, zij geeft je de TM 046 (dit is Thief).

Ga het gebouw uit. Haal in het huisje van de PKMN Contest de Pokéblock Case (meisje met rood/geel jurkje en bruin haar). De Pokéblock Case heb je straks nodig om de Safari Zone bij Lilycove City in te kunnen.
Ga nu naar de uitgang van de stad (is niet meer geblokkeerd), je moet onder de fietsbrug door, daar waar het grijze vrouwtje staat. Hier kom je je rivaal voor de tweede keer tegen! Deze heeft zijn/haar Pokémon al laten evolueren, maar jij waarschijnlijk ook al... Toch? Versla je rivaal en deze zal je een Item Finder geven. Volg nu het pad en je bereikt de volgende stad.    Top

MAUVILLE CITY
De stad met de fietsenwinkel! Je ziet de fietsenwinkel gauw genoeg, er staan nogal wat fietsen buiten. Je kunt kiezen uit 2 soorten fietsen: de Mach Bike (zeer snel, ook voor op zandhellingen), en de Acro Bike (wendbaarder maar niet voor op hellingen). Je kunt altijd terug om de fiets te ruilen als hij je niet bevalt, dus uitproberen maar! Nu kun je straks het fietspad op! (in 1 van die huisjes met roze dak, je kon er wel in, maar het vrouwtje binnen liet je niet verder gaan) Niet vergeten om te doen! (Als je Mauville aan de linkerkant verlaat, kom je in Verdanturf Town. Hier vind je een Pokécenter en een Pokéshop, en een Daycarecenter)

Maar eerst naar de Gym! Deze Gym is een Elektriciteitsgym, Gymleader is Wattson. Voor de Gym staat een jongen (Wally). Die moet je eerst verslaan om de Gym in te kunnen. Hij heeft een Ralts van level 16.

De Mauville City Elektriciteitsgym gebruikt deze Pokémon:
-Magnemite (level 22)
-Voltorb (level 20)
-Magneton (level 23)

Versla de Gymleader en je krijgt je derde Badge! Hij geeft je ook de TM 34 (dit is Electric Swift).
Ga de Gym uit.
Praat met de man in het huis rechts van de Pokéshop. Hij geeft je de HM 06 (dit is ROCK SMASH).
Loop (fiets?) nu richting het noorden, naar de grot, en ga deze door. Eenmaal weer buiten kom je wat trainers tegen. Daarna krijg je velden/akkers en het lijkt dat het gaat sneeuwen, maar het is neerdwarrelende vulkaanas! Hier zijn ook weer trainers en op dit punt evolueerde mijn Marshtomp in een Swampert! (en in Sapphire mijn Grovyle in Sceptile) Je bent nu onderweg naar de volgende stad.

FALLARBOR TOWN
Een landelijk dorpje. Hier krijg je de TM 28 (dit is DIG) van een jongen in het huisje helemaal links.
Ook krijg je hier van een man een Item, de Soot Sack, waarmee je as kunt verzamelen. In ruil voor een heleboel as krijg je dingen bij hem zoals meubels voor je Secret Hideout.
Ook kun je fluiten bij hem laten maken:
- Blue Flute: maakt slapende Pokémon wakker
- Yellow Flute: tegen verwarring
- Red Flute: tegen verliefdheid (zoals bij Attract)
- White Flute: lokt wilde Pokémon
- Black Flute: verjaagt wilde Pokémon
In een ander huisje zit een meisje. Ze vertelt je dat de professor naar het zuiden is gegaan, naar de Gouden Grot. Check een soort krater/cirkel op de grond voor een item. Verfris je Pokémon in het Pokécenter. Tijd om te gaan.

Je komt bij een brug. Eenmaal daarover ben je in een woest, bergachtig gebied. Je komt even later bij een grot, ga deze in. Hier zie je de professor praten met een van de leden van het Team. Dan verschijnt het andere Team. Als de twee Teams elkaar zien gaan ze weg. Praat even met de professor. Daarna ga je verder door de grot. Ben je eruit, dan bevind je je op de route naar Rustboro City. Ga in Rustboro City naar de grot in het noorden (rechtsboven). Ga de grot in, en verlaat de grot via de eerste uitgang die je ziet (je hebt HM 06 ROCK SMASH nodig, maar die heb je net gekregen). Nadat je de rots gebroken hebt, krijg je van de Blackbelt de HM 04 (dit is STRENGTH). Je bent nu in Verdanturf Town. Ga oostwaarts, je komt vanzelf in Mauville City uit. Ga in Mauville City helemaal naar het noorden naar de grot. Ga de grot NIET in, maar neem de kabelbaan bij het huis dat vlakbij de grot staat. Daar stonden eerst twee Teamleden die de toegang blokkeerden.

CHIMNEY MOUNTAIN
Als je uit de lift bent gestapt sta je op een vulkaan. Team Aqua en Team Magma zijn in gevecht. De stad is geblokkeerd, om erin te komen moet je eerst de berg op gaan en de leden van Team Aqua/Magma, die je onderweg tegenkomt, verslaan. Eenmaal bovenop de vulkaan ontmoet je de leider van Team Aqua/Magma. Versla hem. Dan komt de leider van het andere team om je te bedanken voor het verslaan van zijn tegenstander. Nu kun je beneden de stad ingaan.    Top

LAVARIDGE TOWN
Heal je Pokémon en ga dan naar de Gym. Deze Gym is een Vuurgym (Gymleader Flannery) en er zijn van die teleportatie-tegels.

De Lavaridge Town Vuurgym gebruikt deze Pokémon:
-Slugma (level 26)
-Slugma (level 26)
-Torkoal (level 28)

Nadat je de Gymleader verslagen hebt krijg je je vierde Badge. Je krijgt ook de TM 50 (dit is Overheat).
Ook kun je nu STRENGTH buiten de gevechten gebruiken.
Buiten de Gym ontmoet je je rivaal. Hij/zij geeft je een item waarmee je in de woestijn fossielen kunt opsporen.
Ga vanuit Lavaridge Town rechts de woestijn in en zoek de fossielen (Claw Fossile en Root Fossile, je mag er 1 kiezen), dan linksboven de woestijn uit en links aanhouden totdat je in Mauville komt. Ga in Mauville naar het zuiden en neem de fietsbaan. Rij die uit en je bent in Slateport City. Ga daar helemaal naar beneden, naar het strand. Daar staat de oude man nog steeds met de boot. Ga met de boot via Dewford Town terug naar Petalburg City.

PETALBURG CITY
Je hebt 4 Badges, je kunt dus nu de Gym in! Elke kamer in de Gym heeft twee deuren. Eerst zul je weer de "Junior trainers" moeten verslaan voordat je door de deuren kunt. Dan zul je bij de Gymleader aankomen. Deze Gym is een Normaalgym, Gymleader is Norman, je vader!

De Petalburg City Normaalgym gebruikt deze Pokémon:
-Slaking (level 28)
-Vigoroth (level 30)
-Slaking (level 31)

Slaking is een sterke Pokémon met krachtige aanvallen. Je zou een spookpokémon (Chimney Mountain) kunnen gebruiken omdat normaal-aanvallen op spookpokémon geen effect hebben.
Als je de Gymleader verslagen hebt krijg je je vijfde Badge en de TM 42 (dit is Facade) en kun je SURF ook buiten de gevechten gebruiken. Verlaat de Gym.

Ga het huis in dat links van de Gym staat. De man binnen geeft je de HM 03 (dit is SURF, hoera!). Geef deze techniek meteen aan 1 van je Pokémon, want nu kun je zelf over water!    Top

Nu moet je naar Mauville City en dat doe je zo: Ga naar de zee links van Petalburg City. SURF naar beneden, dan naar rechts (je komt langs Dewford Town, dit is dus de route die je de eerste keer met de man met de boot deed), ga door naar rechts en even later naar boven. Ga aan land bij het grote strand met de parasolletjes, onder Slateport City. Ook daar ben je met de oude man geweest, de tweede keer dat hij je meenam. Je gaat nu naar boven richting Slateport City. (vergeet niet op je kaart te kijken in de Poké Navigator als je het even niet kan volgen) Pak in Slateport City de fietsbaan, rij hem uit tot je in Mauville bent. (Pfff, ben je er?)

Verlaat Mauville City aan de oostkant (rechts). Gebruik je SURF en ga door totdat je weer bij land komt. Hier zijn bosjes waar je niet door kunt fietsen maar lopen gaat wel. Ook kun je natuurlijk CUT gebruiken. Je ontmoet wat trainers. Op een gegeven moment kom je aan een brug. Ga die over en je komt bij een groot gebouw, een weerstation. Hier heb je Team Aqua/Magma weer! Je moet nu heel wat Teamleden verslaan! Je Pokémon kan je opfrissen op de begane grond, bij het bed aan de linkerkant. Ben je klaar, dan krijg je van een wetenschapper in het weerstation CASTFORM!

Als je het gebouw weer uitgaat, ga je rechts de brug over. Na een paar stappen kom je je rivaal voor de derde keer tegen. Als je hem/haar nu verslaat krijg je de HM 02 (dit is FLY). Dat is erg fijn, want als je FLY aan 1 van je Pokémon leert, kun je vliegen naar alle steden die je bezocht hebt! Loop door naar boven tot je bij de volgende stad komt.

FORTREE TOWN
Een bezoekje aan het Pokécenter is nooit weg..
Je wilt nu natuurlijk de Gym in, maar... het lukt niet! Verlaat nu deze stad aan de oostkant en ga door tot je een brug ziet (even goed kijken, je komt er via die hoge bosjes waar je door moet lopen). Op deze brug staat de League Champion Steven die je vertelt dat een onzichtbare Kecleon je tegenhield bij de Gym. Hij wil je zijn Kecleon (level 30) laten zien en begint een gevecht. Nadat je hem verslagen hebt krijg je een apparaat waarmee je Kecleon zichtbaar kunt maken. Ga terug naar Fortree City. In de stad word je soms tegengehouden door iets. Ga dan praten met dit iets, het is namelijk Kecleon. De ene keer loopt hij gewoon weg, de andere keer valt hij je aan (vangen!). Maar nu op naar de Gym! Deze Gym is een Vlieggym, Gymleader is Winona.    Top

De Fortree Town Vlieggym gebruikt deze Pokémon:
-Swellow (level 31)
-Pelipper (level 30)
-Skarmory (level 30)
-Altaria (level 33)

Swellow en Pelipper kunnen slecht tegen elektrische aanvallen. Skarmory heeft een hekel aan vuur en Altaria val je aan met ijs.
Versla de Gymleader en ontvang je zesde Badge. Je kunt FLY nu buiten gevecht gebruiken.Daarnaast krijg je ook nog de TM 40 (dit is Aerial Ace).

Volg het pad uit de stad (via de brug waar Steven met de Kecleon stond) en loop een eind door tot aan water (dit is aan het begin van Lilycove City, loop in Lilycove City het Pokécenter even in, want straks moet je hier terugkomen, en dan kun je FLY gebruiken!). Je ziet een steiger met een jongen erop, SURF vanaf die steiger een klein stukje naar beneden totdat je een grot ziet, dit is Mount Pyre. Ga naar binnen. Hier zijn veel spookpokémon. Verlaat de toren via de andere uitgang. Je bevindt je nu op een berg. Als je omhoog klimt zul je weer een aantal leden van Team Aqua/Magma tegenkomen, maar ook twee oude mensen. Win van Team Aqua/Magma en praat met de twee oude mensen.

Nu ga je terug terug naar Slateport City (vergeet je FLY niet te gebruiken!). In het noordoosten van deze stad is veel volk. Praat met de professor. Je gaat met hem mee naar het zwembad en je ontmoet de leider van team Aqua/Magma weer. Je hoeft niet met hem te vechten. Ga nu naar Lilycove City (als het goed is kun je dit nu met FLY, omdat je net al even in Lilycove City geweest bent).    Top

LILYCOVE CITY
Bij de Pokéshop (een hele grote, eigenlijk het Department Store met 7 verdiepingen!) staat je rivaal je op te wachten.Versla hem/haar en ga naar het oostelijke deel van de stad, daar waar het strand begint. SURF naar het noorden (verder naar rechts gaat nu nog niet). Even later zul je bij een grot aankomen. Dit is het Team Aqua/Magma hoofdkwartier! Leef je uit en versla het hele Team. SURF nu naar rechts, naar de volgende stad (de blokkades die daarnet nog in het water lagen, zijn nu weg).

MOSSDEEP CITY
Bezoek de huisjes, in 1 ervan krijg je de Super Rod. Vergeet het Pokécenter niet... Je Pokémon zullen het nodig hebben.
Ga nu naar de Gym. Deze Gym is een Psychicgym, Gymleaders zijn Liza en Tate.

Zet alle schakelaars naar beneden om bij de Gymleaders te komen. Let op: dit wordt een 2 tegen 2 gevecht!

De Mossdeep City Psychicgym gebruikt deze Pokémon:
-Lunatone (level 42)
-Solrock (level 42)

Probeer eerst Solrock te verslaan. Dit is de minst sterke.
Als je klaar bent heb je je zevende Badge en de TM 04 (dit is Calm Mind). Ga de Gym uit. Praat Champ Steven, (links van de Gym, in het tweede huis) die zal je de HM 08 geven (dit is DIVE). Met DIVE kun je onder water duiken en op die manier andere plaatsen bereiken.

SURF naar Sootopolis City (je zult hier de kaart moeten gebruiken om te kijken waar in/op het water je precies zit). Je kunt onder water duiken als het water donkerblauw is (dit is diep water). Het is echt even zoeken op en onder water maar je komt er wel (je moet een grot in, onder water ten zuiden van Sootopolis City). Je kunt in Sootopolis City nog niet veel doen en de Gym is helaas gesloten. In ieder geval ben je hier nu geweest en kun je straks gewoon met FLY terug.    Top

Nu moet je naar een andere grot onder water. Ik zal vertellen hoe ik onthou hoe je daar kunt komen. Misschien is het een omweg, maar je komt er wel zo!
Vlieg eerst naar Mossdeep City. SURF nu naar het zuiden. Op een geven moment zie je een meisje in ondiep water staan, dit is lichtblauw water. Het meisje heeft een rode jurk aan en draagt een witte haarband. SURF nog een stukje zuidwaarts tot je een heen en weer zwemmende jongen met rood haar ziet. Hier is donkerblauw water. Gebruik daar DIVE en je bent vlakbij de grot, als het goed is zelfs precies ervoor!
Ga erin en je ziet een duikboot, gebruik weer DIVE om naar de oppervlakte te gaan. Nu zie je een klein strandje, ga erop en voor je zie je de ingang van de grot, Seafloor Cavern. In deze grot heb je STRENGTH en ROCK SMASH nodig. Er zijn hier van die fijne puzzels waarbij je rotsblokken moet verschuiven om een doorgang vrij te maken, zodat je weer verder kunt.

Je zult hier een legendarische pokémon zien. Alleen zien, je kunt hem niet vangen. Hier ontmoet je de leider van Team Aqua/Magma. Versla hem. Nu kun je weer naar Sootopolis City (FLY!).

SOOTOPOLIS CITY
Merk je dat Sootopolis City er anders uitziet dan daarnet? Het lijkt net alsof de stad telkens oplicht... (in Sapphire dondert en bliksemt het en regent het enorm) In het westen (links) in de stad zie je Champ Steven met een man praten. Deze man, Gymleader Wallace van Sootopolis City, zal je meenemen naar een grot. Ga de grot (Cave Origin) in en ga helemaal naar beneden. Je ziet hier weer de legendarische pokémon (level 45)! Je kunt de Gym van Sootopolis City pas in als deze Pokémon hier weg is, dus vang hem, en als dat niet lukt moet je hem verslaan... In deze grot vind je ook de HM 07 (dit is WATERFALL). Ben je klaar, verlaat dan de grot.    Top

Terug in Sootopolis City bezoek je het Pokécenter, dan ga je naar de Gym. Deze Gym is een Water/IJsgym.
Voordat je de leider (Wallace) te zien krijgt, moet je een puzzel oplossen. Neem je de verkeerde weg, dan zak je door het ijs. Is helemaal niet zo erg hoor, want dan kom je junior trainers tegen, en een beetje oefening en training is altijd meegenomen! Bovendien verdien je zo ook nog wat geld.

De Sootopolis City Water/IJsgym gebruikt deze Pokémon:
-Luvdisc (level 40)
-Whiscash (level 42)
-Sealeo (level 40)
-Seaking (level 42)
-Milotic (level 43)

Als je de Gymleader hebt verslagen heb je Badge nummer 8 in je zak! Hij geeft je ook de TM 03 (dit is Water Pulse). Ook kun je WATERFALL buiten de gevechten gebruiken.

Op weg naar de Pokémon League:
Je hebt de laatste Gymleader verslagen, je hebt 8 Badges op zak... Je kunt nu de stad wel uit!

Kijk op de kaart naar het meest oostelijke eiland met daarop de naam Ever Grande City. Je bent daar nog niet geweest, dus je kunt FLY nog niet gebruiken om daar te komen. SURF richting Ever Grande City tot je bij een waterval komt. Je hebt de HM 07 dus kun je de waterval opgaan. Je komt dan bij een grot uit. Handig dat hier een Pokécenter staat, nu kun je je Pokémon nog even oppeppen...
In deze grot heb je FLASH nodig (nog niet aan het begin, ietsje verder naar binnen wel) zodat je hem kunt verlichten. Gebruik de grot om nog lekker wat te trainen en nieuwe Pokémon te vangen, voordat je aan de echte League begint. En als je vindt dat je er helemaal klaar voor bent... Op naar de League!

De Pokémon League:
Als je uit de grot komt zie je een groot gebouw. Je moet hier naar binnen. Heal je Pokémon. Koop nog wat drankjes en Revives als je denkt ze nodig te hebben (kan in ieder geval geen kwaad om ze mee te nemen).
Er staat een tweeling voor de ingang van de League. Praat met de tweeling en je kunt naar binnen.    Top

Alle leden van de Elite Four gebruiken vijf Pokémon. De League Champion gebruikt er zes.

Dark Trainer Sidney:
-Mightyena (level 46)
-Shiftry (level 48)
-Cacturne (level 46)
-Sharpedo (level 48)
-Absol (level 49)

Spook Trainer Phoebe:
-Dusclops (level 48)
-Banette (level 49)
-Sableye (level 50)
-Banette (level 49)
-Dusclops (level 51)

IJs Trainer Glacia:
-Glalie (level 50)
-Sealeo (level 50)
-Glalie (level 52)
-Sealeo (level 52)
-Walrein (level 53)

Draak Trainer Drake:
-Shelgon (level 52)
-Altaria (level 54)
-Flygon (level 53)
-Flygon (level 53)
-Salamence (level 55)

De Champion, Metaal Trainer Steven:
-Skarmory (level 57)
-Aggron (level 56)
-Cradily (level 56)
-Claydol (level 55)
-Metagross (level 58)
-Armaldo (level 56)

Als je de Elite Four en de League Champion verslagen hebt (gefeliciteerd!) zullen professor Birch en je rivaal naar je toe komen. Ze maken een praatje met je en de Champion neemt je mee naar de Hall of Fame.
De Pokémon waarmee je de League hebt gewonnen worden daar geregistreerd. Vanaf nu kun je deze Pokémon dus ook in je Poké-Navigator bekijken!
Nu heb je het spel uitgespeeld en krijg je de credits.

Sluit het spel niet af maar druk op Continue, en sla je spel op.
Je hebt met het winnen van de Pokémon League een Boat Ticket gekregen. Je kunt nu naar 1 van de zwembaden gaan, en je laten varen naar de Battle Tower. Als je daar eenmaal geweest bent, zal deze plek met een rood vierkant rechtsonder op de kaart worden aangegeven.
Maar het spannendste is toch wel een geheim eiland met een geheime toren... Nieuwsgierig? Sky Pillar

Wat je allemaal nog meer kunt doen na het winnen van de League, moet ik zelf ook nog ontdekken!
Ik hoop dat ik je geholpen heb met deze walkthrough en dat je veel plezier aan het spel beleeft!


Top